Το χωριό

Το χωριό

 

Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή η Κάπη, ένα από  τα πιο όμορφα χωριά της  Λέσβου.  Το βουνό και η θάλασσα, το ιδιαίτερο, το πρωτόγνωρο, το ενδιαφέρον αποκαλύπτεται όταν επισκεφτεί  κάποιος τη Κάπη και «χαθεί» μέσα στο παρελθόν και το παρόν της...
Στα Β.Α. της Λέσβου σε υψόμετρο 300μ. στους ανατολικούς πρόποδες  του ψηλότερου βουνού του νησιού τον Λεπέτυμνο βρίσκεται χτισμένο στο χωριό Κάπη.
Η Κάπη εκτείνεται από Βορρά προς Νότο, καλύπτει επιμήκη επιφάνεια με μικρό βάθος προς τα Δυτικά κι εξαιρετική θέα προς τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Στη βορινή και νότια άκρη αντίστοιχα, βρίσκονται χτισμένες δύο εκκλησίες του χωριού ο Αϊ Γιώργης και η Παναγία.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχοντικό του «Μπολιούρη» που έχει ανακαινισθεί και μετατραπεί σε πνευματικό -  πολιτιστικό κέντρο.
Στην παλιά αγορά του χωριού υπάρχουν τα οικοδομήματα «καζίνο», παλιό καφενείο, και το «εμπορικό» του Ψαρρού χαρακτηριστικά δείγματα της πέτρινης αρχιτεκτονικής της Κάπης.
Επίσης το «Δεσποτικό» εξέχον οικοδόμημα, οικία του επισκόπου Σωφρονίου που καταγόταν από το χωριό καθώς και του πλακόστρωτους δρόμους, τα σοκάκια και τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια.
Σε απόσταση περίπου 5χμ. από το χωριό υπάρχει το θέρετρο του χωριού «Γενί Λιμάνι». Είναι ένας οικισμός ψαράδων, παλιά με τελωνείο και αξιόλογη εμπορική δράση. Σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα γραφικότατο παραθεριστικό κέντρο με εξοχικές κατοικίες και καφενεία στη σκιά ενός βαθύσκιωτου πλατάνου. Επίσης υπάρχει και η παραλία «Φερόγια».
O επισκέπτης μπορεί να δει μικρά παλιά και νέα δασάκια που απλώνονται πάνω από το χωριό στο Δημοτικό Σχολείο και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. 
Το χωριό έχει επίσης μεγάλη παράδοση στη μουσική. Υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί μουσικοί. Παλιότερα υπήρχαν κομπανίες με χάλκινα πνευστά «φυσερά», που σήμερα λόγω των απαιτήσεων της εποχής έχουν αντικατασταθεί με πιο σύγχρονα όργανα. Οι παραδοσιακές κομπανίες ψυχαγωγούσαν ανέκαθεν τους Κάποιες που πάντοτε γλεντούσαν οικογενειακά στις γιορτές των Αγίων αλλά και τις Κυριακές στην πλατεία του χωριού.
Είναι ένα χωριό με αρκετούς νέους ανθρώπους που εκτός από την καλλιέργεια της γης ασκούν διάφορα επαγγέλματα διατηρώντας την παράδοση του χωριού σ' αυτά τα επαγγέλματα όπως χτίστες, μπογιατζήδες, μαραγκοί κ.α. Οι γυναίκες του χωριού φτιάχνουν  παραδοσιακά γλυκά  και «αμυγδαλωτά» καθώς και πλήθος κεντημάτων.
Απέχει από την πρωτεύουσα του νομού 40χμ.