Τα Αξιοθέατα και οι Ανθρώποι του χωριού

Τα Αξιοθέατα και οι Ανθρώποι του χωριού

 

Περιδιαβαίνοντας κανείς στα στενά σοκάκια και στους πλακόστρωτους δρόμους συναντάει μεγάλα πέτρινα αρχοντικά σπίτια, μια μεγάλη πλατεία με καφενεία που σφύζει πάντα από ζωή και πολλές πηγές νερού οι οποίες ποτίζουν τους κήπους των κατοίκων και μαρτυρούν την κυριαρχία του πράσινου στοιχείου ( ελαιόδεντρα, περιβόλια).

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το αρχοντικό του «Μπολιούρη» που έχει ανακαινισθεί και μετατραπεί σε πνευματικό - πολιτιστικό κέντρο, στους χώρους του οποίου μπορούν να θαυμάσουν τα προπλάσματα των έργων του χωριανού μας γλύπτη Μιχαήλ Κανδαρά, Λαογραφικό Μουσείο και μία αίθουσα αφιερωμένη στον γνωστό συγγραφέα Τάκη Χατζηαναγνώστου γεμάτη με βιβλία και συγγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανέμορφο αυτό κτίριο που στεγάζει το πνευματικό κέντρο του Χωριού και του Δήμου δώρισαν η Βαγγελίτσα Δημητρίου, η κόρη της Ιλόνα και ο Γαμπρός της Γιάννης Παγίδας.
Στην παλιά αγορά του χωριού υπάρχουν τα οικοδομήματα «καζίνο», παλιό καφενείο, και το «εμπορικό» του Ψαρρού χαρακτηριστικά δείγματα της πέτρινης αρχιτεκτονικής της Κάπης.
Επίσης το «Δεσποτικό» εξέχον οικοδόμημα, οικία του επισκόπου Σωφρονίου που καταγόταν από το χωριό.

Το Παραδοσιακό χωριό της Κάπης διατηρεί όλα τα στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής, όπως τα πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις παραδοσιακές βρύσες, τα πανέμορφα ξωκλήσια και το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου με ένα ιδιαίτερα πανέμορφο πέτρινο καμπαναριό. Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κάπης, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που χτίστηκε για πρώτη φορά περίπου το 1758, καταστράφηκε από έναν μεγάλο σεισμό το 1867 και ξαναχτίστηκε στις 7 Μαΐου 1875 πάνω στα ερείπια του παλαιού Ναού.

Το χωριό είναι περικυκλωμένο από πεύκα και πολλών λογής δένδρα τα οποία δημιουργούν ένα καταπράσινο υπέροχο περιβάλλον όπου ο επισκέπτης έχει μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσει την ομορφιά της φύσης σε ένα πραγματικά σπάνιο τοπίο.

 

Χωρίς υπερβολή τα συναισθήματα των ανθρώπων εναλλάσσονται στους ρυθμούς που δίνουν οι επιδέξιοι μουσικάντες του χωριού. Η μουσική αποτελεί κύριο συστατικό της ζωής, το αποτελεσματικότερο μέσο εκπολιτισμού και αισθητικής, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας μικρής κοινωνίας με ήρεμα και εξελιγμένα για την εποχή κοινωνικά ήθη, με κοσμοπολίτικα και εξωστρεφή χαρακτηριστικά.

Σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων βρίσκεται το γραφικότατο Γενί Λιμάνι (Νέο Λιμάνι), εξοχικό θέρετρο του χωριού. Είναι ένας μικρός οικισμός (παλιότερα ήταν βέβαια, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και του Τελωνείου που λειτουργούσε, σημείο με μεγάλη εμπορική σημασία ) με ένα μικρό λιμανάκι που φιλοξενεί τις ψαρόβαρκες της περιοχής και με δυο ψαροταβέρνες όπου και μπορεί να γευτεί κανείς φρεσκότατο ψάρι. Το Γενί Λιμάνι αποτελεί τουριστικό προορισμό πολλών επισκεπτών καθώς ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα καταγάλανα νερά της θάλασσας σε συνδυασμό με τα καταπράσινα γύρω βουνά που φτάνουν ως την θάλασσα και δημιουργούν ένα πραγματικά καταπληκτικό τοπίο.
Το χωριό Κάπη δεσπόζει της περιοχής, επειδή βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο για την εξερεύνηση της γύρω περιοχής, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει μια ήσυχη διαμονή.

Οι μόνιμοι κάτοικοί του χωριού της Κάπης δεν υπερβαίνουν τους 700 αλλά τα καλοκαίρια, γίνονται πολύ περισσότεροι. Ασχολούνται κυρίως, με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Κύρια προϊόντα του χωριού είναι οι ελιές, το λάδι, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επισκεπτόμενοι το χωριό δεν πρέπει να παραλείψετε να προμηθευτείτε Φασόλια, Ντομάτες, Πατάτες κι Τυριά της Κάπης.

Χαρακτηριστικό του χωριού είναι η καθαριότητα των δρόμων και των σπιτιών πράγμα που απέσπασε δύο φορές βράβευση της κοινότητας από την Νομαρχία Λέσβου, ως η πιο καθαρή κοινότητα του νησιού.