Οι γύρω Περιοχές

Οι γύρω περιοχές

 

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται η τουριστική πρωτεύουσα της Λέσβου, ο Μόλυβος (ή Μήθυμνα). Σήμα κατατεθέν της πόλης το κάστρο της, το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού, που δεσπόζει επάνω στο βράχο. Τα παραδοσιακά του πετρόχτιστα σπίτια, και τα λιθόστρωτα καλντερίμια του, δικαιολογούν απόλυτα την ανακήρυξη της περιοχής, το 1965, σε διατηρητέο και παραδοσιακό οικισμό. Το γραφικό λιμανάκι στην άκρη του οικισμού, συμπληρώνει μοναδικά την ξεχωριστή του εικόνα.

Σε κοντινή απόσταση από το Μόλυβο, βρίσκεται η Eφταλού, με τις ''ασημένιες'' παραλίες της. Eκεί είχε χτίσει το εξοχικό του ο Hλίας Bενέζης, εκεί ήταν και το σπίτι του Aργύρη Εφταλιώτη. Στην Eφταλού υπάρχουν ιαματικά λουτρά.  Τα νερά είναι κατάλληλα για θεραπεία ρευματισμών, αρθριτικών, γυναικολογικών παθήσεων, αρτηριοσκλήρωσης.

 


Οικισμός Συκαμνιάς
 

Οικισμός Σκάλας Συκαμνιάς
 

Στα πέντε  περίπου χιλ. ανατολικά της Κάπης βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός της Συκαμνιάς, Εκεί σώζεται το σπίτι του λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη. Μαγευτική είναι και η θέα προς τη θάλασσα και τα μικρασιατικά παράλια. Τρία χιλιόμετρα πιο κάτω βρίσκεται η Σκάλα Συκαμνιάς. Παραδοσιακός οικισμός, με πετρόκτιστα αρχοντικά του 19ου αιώνα, που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Είναι ο βορειότερος οικισμός του νησιού, που αντικρίζει τα μικρασιατικά παράλια.  Εκεί θα δείτε το εκκλησάκι της «Παναγιάς της Γοργόνας». H τοιχογραφία που απεικόνιζε την Παναγιά με ουρά γοργόνας, ενέπνευσε τον Στρατή Μυριβήλη να γράψει το ομώνυμο μυθιστόρημα

Το χωριό του Μανταμάδου που απέχει πέντε χιλιόμετρα από την Κάπηγνωστό σε όλη τη χώρα για το Μοναστήρι του Ταξιάρχη, για τη μεγάλη και σπουδαία παράδοσή του στην τέχνη της κεραμικής καθώς και για τα γαλακτοκομικά του προϊόντα.  Το Προσκύνημα του Ταξιάρχη συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πιστών που έρχονται για να προσκυνήσουν.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Κάπη μπορείτε να κάνετε μπάνιο στο Γενί Λιμάνι,  στη Κάγια, στα Τσόνια, στη Λαγκάδα, στη Πεδί, στην Εφταλού, στην Άναξο και στη Χρυσή Ακτή.  Πρόκειται για πολύ όμορφες παραλίες με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.