Η Ιστορία του Χωριού

Η ιστορία του χωριού

 

 Η ίδρυση της κοινότητας μπορεί να τοποθετηθεί χρονολογικά κατά την περίοδο των επιδρομών από Σαρακηνούς πειρατές εναντίον του νησιού περίπου το 850 μ.Χ. Τότε οι κάτοικοι των πεδινών παραθαλάσσιων περιοχών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για λόγους ασφάλειας και εγκαταστάθηκαν σε ορεινά μέρη με ευρύ ορίζοντα προς την θάλασσα. Πάντως κατά το 1462 που το νησί μας κατέλαβε ο Μωάμεθ 13ος ο κατακτητής η κοινότητα της Κάπης υπήρχε.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι οικειοποιήθηκαν τα σπίτια των Ελλήνων κατοίκων του χωριού. Οι τελευταίοι όμως δεν το έβαλαν κάτω  και δεν δέχτηκαν να εγκαταλείψουν τα πάτρια τους  εδάφη. Αντιδρώντας μάλιστα σ' αυτή τη βίαιη πράξη των Τούρκων, έχτισαν τα καινούργια τους σπίτια δίπλα  από τα παλιά προεκτείνοντας δηλαδή  το χωριό το οποίο και χωρίστηκε  ουσιαστικά σε δύο «συνοικίες» στην ελληνική και την τούρκικη.

Στον νέο  τους οικισμό οι Έλληνες Καπιώτες   δεν δίστασαν βέβαια να χτίσουν και την καινούργια τους εκκλησία την οποία και αφιέρωσαν συμβολικά σ' έναν πολεμιστή άγιο, τον Άγιο Γεώργιο. Η παλιά τους εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία έμεινε  στην Τούρκικη πλευρά. Και οι δύο εκκλησίες έχουν χτιστεί   από πέτρα, καθώς και τα σπίτια του χωριού , που σήμερα είναι πλέον ενωμένο και γιορτάζει δύο φορές το χρόνο. Στις 23 Απριλίου, εορτή του Αγίου Γεωργίου και στις 15 Αυγούστου, γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.